Captain Ain


THEOWNER


Annyeonghaseyo.Ain Fatihah . 14 . Pilot to be ^,^

Home About Links Follow Dash

Tagboard


Credits

Owner: The Captain

Mangrove Replanting Project by SMK Convent Taiping at Kuala Gula xD
Tuesday, 4 June 2013 • 11:22 • 0 comments

Assalamualaikum Rakyat Jelata (wah ayat hehe :p) 



okey dah berapa bulan dah x update blog ni, sejujurnya ceq nak ckp... aritu ceq lupa password blog, tetiba blog x boleh nak bukak.. nasib baik lah try godek godek kot email boleh bukak balik.. legaa ! :3 so now smua tau tgah 2 weeks holiday, haa wei tinggal berapa hari jaa lagi.. maka penggal kedua kesekolahan bermula -,- malas nk dngr.. hwork berguni ? haram x siap lagi >< okey cukup sampai disitu back to the topics, so aku start holiday aku iaitu pada hari Jumaat dan Sabtu bersamaan dgn 24-25 May 2013, ikut rombongan pergi Kuala Gula.. x tau KUALA GULA tu apa ? dia kuala ada gula dkt situu.... eh eh bukan "Kuala Gula merupakan sebuah perkampungan nelayan terletak di persisiran pantai utara negeri Perak, kira-kira 50 km dari barat laut Bandar Taiping." haa ambik kau fakta aku bgi, usually org dtng sini sbb nak makan dkt Restoran Terapung, yg sngt terkenal dgn ikan sembilang and other seafood.. utk org yg suka nature depa dtng sini sbb nak tgok burung berhijrah setiap tahun atau bird sanctuary.. Selain itu Kuala Gula juga dikenali sebagai antara Hutan Paya Bakau paling terbesar di dunia (mohon ampun kalau salah :( )..okey so kami dtng sini selain mendekatkan diri dgn nature dan tujuaan utama nya ialah "Mangrove Replanting Project" dan untuk release tension after stress exam 2 week.. urghh! okey nah gambaq, nak tulis pnjg pnjg malass :3 everything yg kmi jalankan dkt Kuala Gula selama 2 days 1 night, telah disusun dan diatur oleh Sahabat Hutan Bakau Kuala Gula boleh tekan link diatas untuk sebarang info

                                                             

first day kami x bnyk sngt buat aktiviti, just bnyk taklimat pasal camp , pasal paya bakau dan sebagainya..
ini aktiviti belah ptng, membuatkan kraf tangan menggunakan kulit kerang... best gilaa wei, tpi part tngan aku melecur sbb kena hot glue tu x best :(



the next morning, smua muka dah ready dan x sabaq nak naik bot pergi tmpt lapangan nak tanam bakau..  from resort ketempat tuu.. adalah dkt 30 minutes mcm tuu, jauh jgk xD




ini bot, x kan tau kot.. best kot dpt tgok perkampungan nelayan.. wah mmg pngalaman baruuu xD




dri kmi pergi tuu smua comel comel, smpi jaa sini mmg hilang arah terus tgok lumpur..  apa lagi perang lumpur pun berlaku best gilaa habaq hang !! >< lumpur tu sngt dalam paras lutut jgk lah.. segala pijak shushhhh angpa rasa bdan angpa bergerak turun kebawah.. hahahahaha serious talk best :D
p/s tgok ana posing, skali tgok budak blkg yg tersekat dlm lumpur x boleh bngun tuu :p hahaha skli jatuh mmg rasa mcm ya allah seksa nya bngun ><




maka dgn ini kami Convent Girls yg kiut miut, telah berjaya menanam 1000 anak bakau dgn jayanyaa... yeayyyyy !!!!!! mmg rasa puas dan lega lepas tanam anak bakau tuu.. experience yg sngt mencabar pernah aku lalui, nmpk mmg senang tpi nak buat tu sumpah tobat susah !! lepas make-up kami pun bergambar beramai-ramai.. apa tu make-up ? haha actually pakcik tu ckp yg lumpur ni boleh tegang kan kulit, tpi lumpur yg dah kena gali 10 m x silap.. yg itu elok utk kulit, so pakcik tu gali lah utk kami pkai.. tegang jgk lah kulit muka lepas lumpur dah kering :o




oh yaa ini kenalkan tuan blog Cik Nurul Ain Fatihah , mohon ampun saya masih org yg sama wlaupun dlm keadaan muka yg mcm tuu, berlemuihh gilaa kot >< comot serabai smua lah.. hehe ituu pokok bakau yg aku tanam :D


okey maka lepas hbis tanam pokok bakau tuu, balik resort upacara penutup dan check-out balik Taiping... such an awesome experience ever, sumpah x kan dilupakan smpi bila-bila.. dan kepada pokok bakau yg kami tanam, tumbuh lah dgn sihat.. jadilah tempat kepada habitat lain utk berlindung, insya'allah :D

Byee Bye Kuala Gula, Terima Kasih bnyk - bnyk buat Pakcik-Makcik, Abang-Kakak yg bnyk membantu kami.. kami janji kami akan dtng lgi lain kali... :D
Remember : 
"GO GREEN , SAVE NATURE "

MANGROVE REPLANTING PROJECT BY SMK CONVENT TAIPING SUCCESS !!!

-THE END-

                                                                                               THE CAPTAIN

Labels: , , ,




+ +